2021. okt 05.

100% ÚJRAHASZNOSÍTOTT DIVAT A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN

írta: Lamindra
100% ÚJRAHASZNOSÍTOTT DIVAT A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN

11.jpgAz újrahasznosítás nem csak a hulladékok feldolgozását jelentheti. A fenntartható divat lassan integrálódik a köznyelvbe, de még mindig zavaros elképzelések vannak arról, hogy mit is takarnak ezek a jelzők. Egy ideje a fast fashion márkáknál is érzékelhető egyfajta szemléletváltás, melynek hatására igyekeznek csökkenteni az ökológia lábnyomukat.

A változás persze, csupán a divatipar kis részét érinti, és ahol elindult már a folyamat, ott is gyerekcipőben jár.

Óriási a túltermelés mind alapanyagból, mind késztermékből. Ezen enyhíthetne az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás.

 

Divatos táska kávás jutazsákból akár ilyen menő is lehet:

Boho Coffee Shopper – XXL táska

 ta029.jpg

Mexico Coffee – válltáska

ta030.jpg

Az alkotó gondolatai (Lamindra Handmade):


Egy kávés zsák új élete. Adott volt egy kávés Juta zsák, aminek nem volt semmi baja azon kívül, hogy a kávét már eladták belőle. Úgyhogy újra gondoltam.

 

Lamindra tipp: ha egy fenntartható márka nem elérhető számodra (feltehetően túl drága), keresed azokat a márkákat, ahol az anyag minősége a körforgásos divat része!

 

Tudtad, hogy évről-évre tonnányi textil landol a szemétben, pedig legalább 95%-át újra lehetne hasznosítani.

Vannak divatcégek, akik visszaveszik a vásárlók kidobásra ítélt, megunt ruháit. Ezzel a lépéssel talán13.jpg részben kompenzálható a divatipar gigantikus környezetterhelése.

Az újrahasznosítás nemcsak a szeméthegyeket csökkenti, de hozzájárul az erőforrások megőrzéséhez, hiszen nem kell újra legyártani a textilt.

  • 1 kg ruha legyártásához 6000 liter vizet,
  • 3,6 kg szén-dioxidot,
  • 0,3 kg műtrágyát,
  • 0.3 kg növényvédő szert használnak fel

 A divat az olajipar után a második legpusztítóbb iparág a világon – mondják az elemzők

12.jpg

Évente 92 millió tonna hulladék termelődik a divatipar által. Csak 11 millió textilhulladék keletkezik az Egyesült Államokban. A távol-keleti országokban ráadásul az eldobott textil többsége nagy halmokban hever a szeméttelepeken, s még ott is fog maradni akár több száz évig is a lebomlásra képtelen, magas műszál tartalom miatt. 

A hazai divattervezők közül már többen odafigyelnek arra, milyen alapanyagokból álmodják meg ruhakölteményeiket, kiegészítőiket.

Fekete masnis nemesacél fülbevaló belső gumiból - szürke kagylógyönggyel

fu023.jpg

 

Farmer virágos bőr nyaklánc

nya033.jpg

„Az alternatív útkeresések kulcsfontosságúak lesznek a következő divattervezői generációk számára.
A fenntarthatóság talán abban fog megjelenni, hogy visszalépünk a lokális szintre. Kevesebb, kisszériás kollekciókból válogatunk, jól variálható darabokból állítjuk össze ruhatárunkat.A 20-as, 30-as években egy jól öltözött asszonynak sem volt 2-3 szettnél több a szekrényében egy-egy szezonra, mégis lehetett sikkes és elegáns.” 

Nemesacél fülbevaló belső gumiból kagylógyöngyökkel-strasszos gyönggyel

fu025.jpg

A fast fashion termékek megvásárlásával szeretnénk azonosulni egy-egy divat márka stílusához, közben mégis arra vágyunk, hogy egyedülállónak, kivételesnek érezhessük magunkat.

Fekete tollas karkötő belső gumiból

ka008.jpg

Szólj hozzá